Genrerne

Der er så uendelig meget at sige om dem, at det godt kan gøre en stakåndet, benovet eller forvirret. For hvor skal man begynde? Jeg prøver så direkte som muligt.

 

Hvad er genrer?

Ordet kan oversættes ved arter eller slags. Det bruges om digtningens tre grundformer: lyrik, prosa, drama. De optræder hver især i talrige varianter. Tragedien og komedien er fx to af dramaets undergenrer, dets varianter.

Genrerne er traditionsskabte mønstre for digtningen, både for dens udformning og dens modtagelse. Mønstrene er inspirerende forlæg, men også udfordringer for digteren (lyrikeren, prosaisten og dramatikeren). Digtningen skabes over genrens mønster i et med- og modspil. Mønsteret udformes forskelligt i de enkelte digteriske frembringelser (i lyrik, prosa eller drama). Mønstrene er altså ikke urokkelige størrelser, de er foranderlige. Således er de også en udfordring for modtagerne.

 

Jeg kommer ind på de vigtigste af mine arbejder, som beskæftiger sig med genrerne og deres varianter, også kaldet undergenrer. Hvis du vil være med, så vælg mellem et af de links der står til venstre.